TALLERS
ACOMPANYAMENTS GRUPALS A DONES EN CANVIS VITALS (INVISIBILITZATS)
Si parlem de moments decisius en la vida d’una dona, generalment ens venen al cap la pubertat amb l’arribada de la menstruació, l’entrada a la sexualitat, l’emancipació de la llar familiar, l’adaptació al món laboral i la maternitat en solitud o amb relacions afectives amb corresponsabilitat.
Sens dubte totes aquestes qüestions són importants pels canvis dràstics que suposen i la incertesa que generen. Per sort, des de fa uns anys, hem entès que s’ha d’acompanyar a les dones en tots aquests processos.
Preparar-les abans que arribin, acompanyar-les quan hi estan immerses i estudiar per fer-ne divulgació i conscienciar de la importància i necessitat de generar material i recursos per tal que cap més dona se senti sola i desinformada en allò que està vivint.
L’evolució que s’ha fet en la manera d’abordar aquestes temàtiques ha estat immensa en les últimes dècades, però crec que ara ja ens toca passar a una altra fase i ampliar els temes que hem de treballar. Hem d’aprofundir en seccions que d’entrada no se’ls hi dóna la importància que es mereixen i que també poden generar sensacions de tristesa, solitud i frustració.
Des de La Inversa, ens centrem en els següents moments vitals que passen desapercebuts des de fora, però suposen un impacte important per dins:
+65: arriba la jubilació, ara què?
Com ens reubiquem després de tants anys amb un dia a dia pautat?
MOMENT SOSTÉN
La Sostenibilitat de la vida quan som responsables de fills i pares.
Ja fa uns anys que estàs a la teva feina. Hi estàs més o menys segura, però saps que la situació pot canviar en qualsevol moment. Tens criatures, encara petites, que depenen de tu i de la teva atenció constant. I de cop, un dia visites a la teva mare i t’adones que la casa no la té tan neta com abans o que s’ha despistat amb una data molt important per a la família i et salta una alarma immediata que et diu que hem passat de pantalla en aquest videojoc vital i que toca prendre mesures perquè la mare estigui ben cuidada.
I aquí entres en el periple que ni la Lara Croft podria surfejar. Has de seguir al cent per cent enfocada a la feina, alhora que assumeixes les cures de persones petites i grans, mentre vols trobar temps pel gimnàs, les amistats, la parella, estudiar un idioma, i…
I com ho assumeixes tot sense sentir-te frustrada, trista, enfadada, esgotada?
Aquest és un taller de sis hores repartides en tres trobades en què:
- Informem sobre els recursos que ofereix la ciutat per alliberar a les famílies cuidadores
- Donem eines per organitzar el teu dia a dia i treure temps per a tu mateixa
- Treballem la culpa, sovint associada a les persones cuidadores
- Treballem els límits que tant costen de mantenir amb les persones depenents
- Practiquem tècniques de Comunicació No Violenta per comunicar-se amb persones dependents i altres familiars que n'estan al càrrec
- Treballem sobre la satisfacció de les pròpies necessitats
- Reps el suport de dones que estan en la mateixa situació que tu
LA “MADRASTITAT”
Quin lloc ocupem en una nova relació que té criatures?
Has conegut a una persona fantàstica amb la que t’hi veus portant a terme una relació més profunda. Teniu clar el que sentiu i us il·lusiona construir alguna cosa en comú.
Però la persona porta una motxilleta anomenada descendència que arriba amb un pack, com quan compres el xampú amb un petit acondicionador enganxat amb un plàstic.
Potser en un primer moment aquest regal de promoció no et ve de gust, mai has tingut la necessitat de tenir-ne a casa, però està clar que una cosa no arriba sense l’altra i que hauràs de trobar-li el gust a aquesta nova textura capil·lar. I a mesura que t’hi habitues, penses que tampoc està tan malament participar en la criança de personetes sense haver passat pel paritori.
I un dia et diuen que t’estimen o que volen que vinguis a la representació de final de curs i en aquell moment descobreixes que si algú els hi fa mal, agafaràs una bat de beisbol i faràs un estropici.
I també en aquell moment, entens que haureu de parlar molt per entendre quin espai ocupes en aquesta nova família.
Aquest és un taller de sis hores repartides en tres trobades en què:
- Donem informació sobre drets i deures en una família reconstituïda
- Parlem sobre economia domèstica
- Compartim dubtes i inseguretats
- Treballem per trobar el propi lloc dins la nova família
- Generem un grup de suport per compartir amb respecte les inquietuds de cadascuna
Menopausa i menopausa precoç
Com viure aquesta etapa de canvis emocionals i físics?
Fa dies que t’hauria d’haver vingut la regla, però no ho fa.
Penses: “No estaré embarassada??”
I aquesta pregunta potser la fas amb tota l’esperança del món o amb el pànic més horrorós, però és la més lògica, perquè és la que t’has fet en tota la teva vida adulta quan has tingut un retard.
I passen els dies i segueix sense venir i també notes, des de fa setmanes, que el teu cos està diferent.
Un dia, enmig d’una classe, rodejada de quinze adolescents, se t’accelera el cor i t’agafa una calor angoixant que ve de dins i et deixa, en qüestió de segons, amb la cara vermella i el cabell mullat de suor. I els quinze et miren sense entendre què t’està passant mentre, avergonyida i plena de gotetes, regires la bossa per trobar un paquet de kleenex perdut al fons des de l’any 2003.
I és en aquell moment quan dius: “Pot ser que estigui anant cap a la menopausa???? En quin moment aquesta possibilitat s’estava contemplant??? Comences a investigar una mica, demanes hora al CAP i entens, gairebé des del primer dia, que aquest camí el faràs a les palpentes.
Aquest és un taller de sis hores repartides en tres trobades en què:
- Donem informació sobre els aspectes fisiològics de la menopausa
- Treballem el dol per la pèrdua de la fertilitat
- Facilitem informació sobre nutrició enfocada als canvis hormonals
- Donem eines per a gestionar els propis processos de la menopausa i ser-ne part activa
- Informem sobre totes les opcions de tractament i els pros i contres
- Generem un grup de suport per compartir amb respecte les necessitats de cadascuna
+65: Reubicar-se després de la jubilació
Com ens reubiquem després de tants anys amb un dia a dia pautat?
Per fi ha arribat el gran dia! T’has jubilat! Les teves companyes de feina et preparen una festa. Rieu, expliqueu anècdotes, et regalen una joieta i estàs contenta pensant en tot allò que no has tingut temps de fer i que ara podràs portar a terme.
Però passen els dies i la casa et comença a caure al damunt. Enyores les parades per esmorzar amb les companyes, les xerrades, les complicitats i fins i tot a la pesada de torn que sempre et posa pals a les rodes.
La vida social baixa dràsticament, el poder adquisitiu també i descobreixes que no saps com passar aquest dia festiu etern en què t’hi has vist immersa.
I et comences a sentir una mica trista, perquè no saps ben bé qui és aquesta nova tu i a què vol dedicar el temps lliure (com deia el Perales)
Aquest és un taller de deu dies amb trobades d’una hora i mitja, en les que:
- T’ajudem a retrobar-te en aquesta nova etapa
- Pots descobrir de quina manera vols viure a partir d'ara
- Potenciem la salut física per què siguis el màxim d'independent
- Treballem els límits per poder gestionar el temps i relacions com més et convingui
- Treballem l'autoestima a través de l'autoconeixement
- Informem sobre recursos gratuïts que ofereix el territori
- Creem un grup de suport entre dones del barri